Groepstraining KICK-SoVa in het praktijkonderwijs

klei handenVanaf eind september geef ik op een school voor praktijkonderwijs 12 lessen KICK-SoVa: een kunstzinnige sociale vaardigheidstraining. KICK staat voor ‘Kunst in Contact met Kinderen’. Sociale groepsdruk, pesten, een laag zelfbeeld en faalangst komen vaak voor in de puberteit. Dat wordt bijvoorbeeld zichtbaar door zichzelf overschreeuwen of juist terugtrekken in de klas. Ik ga daarom samen met tekentherapeut Lilian de Jong van praktijk De Binnenstebuiter aan de slag om de sociale vaardigheden van een groep pubers op een leuke, humoristische en speelse manier te vergroten.

Het kunstzinnig bezig zijn (zoals tekenen, boetseren, bewegingsoefeningen doen) en het waarnemen van kunst (zoals kijken naar beeldend werk, luisteren naar verhalen) zijn ervaringsgerichte manieren van leren. Leren doe je niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart en je handen! Door de kunstzinnige opdrachten in deze groepstraining worden het doen, denken en voelen met elkaar verbonden.

Soms gaan de jongeren individueel aan het werk, soms samen. Ze luisteren bijvoorbeeld naar een verhaal en maken op basis daarvan een beeldend werkstuk. Zo komen de kinderen in contact met hun gevoelswereld. Ze ervaren dat je een probleem op verschillende manieren kunt oplossen, bijvoorbeeld als je niet op papier krijgt wat je in je hoofd hebt. Ze oefenen met het geven van hun mening en het luisteren naar elkaar. Ze leren zich beter op elkaar af te stemmen. Ook leren ze naar hun eigen werk en het werk van een ander te kijken en te zien dat elk werk zijn eigen waarde heeft. Dat geeft zelfvertrouwen. Want… wat je maakt en wat je ziet, ben je zelf!

We hebben veel zin in onze samenwerking met deze jongeren!