Boektip 9: Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden

Voor wie?

Voor ouders en professionele opvoedersinspiratieboek

Waarom lezen?

Tischa Neve is een kinderpsycholoog die o.a. bekend is van het tv-programma ‘Schatjes’ en die meerdere opvoedboeken heeft geschreven. Haar ‘Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden’ is vrolijk en luchtig geschreven, maar bespreekt wel belangrijke, basale opvoedthema’s, zoals hoe je kunt zorgen voor meer contact en verbinding met je kind, hoe je je kind liefdevol kunt begrenzen en ontspannen kunt blijven in het ouderschap. De nadruk ligt op een positieve benadering, aandacht voor de behoeften van je kind en opvoeden vanuit samenwerking met je kind. Dat zijn thema’s die in onze praktijk ook regelmatig aan bod komen.

Haar ideeen zijn niet vernieuwend; de uitgangspunten en adviezen die in dit boek worden gegeven zijn veelal gebaseerd op verschillende bekende theorieen, methoden en boeken, zoals de Thomas Gordon-methode, oplossingsgericht opvoeden, onvoorwaardelijk ouderschap, Kids’ Skills en How2Talk2Kids. Tischa verwijst dan ook regelmatig naar andere boeken en websites. Het is dus vooral een verzameling van eerder beschreven opvoedideeen. Desalniettemin kan dit met recht een inspiratieboek genoemd worden. 🙂  Zo krijgen een aantal moeders en vaders de ruimte om hun persoonlijke opvoedaanpak te delen, zoals wat voor hen helpt als hun kind driftig is. Elke ouder of opvoeder kan herkenning vinden in de praktijkvoorbeelden, nieuwe inzichten opdoen en specifieke vaardigheden toepassen die hem of haar aanspreken. Dat geeft nieuwe ‘opvoedenergie’!

Het spreekt me ook aan dat Tischa open en kwetsbaar schrijft over de moeilijke momenten die ze zelf ervaart in de opvoeding van haar zoontje. Ze heeft dus als ‘deskundige’ geen opgeheven vingertje. Dit bevat de onderliggende boodschap dat er geen kind en geen ouder perfect is en dat het begrijpelijk is als je eens uit je slof schiet of je geduld op is, omdat je kind zoveel emoties bij je kan oproepen, omdat je batterij gewoon leeg is, omdat je in bepaalde patronen vastzit met je kind, omdat je te druk bent met je werk…. Dat dat heel menselijk is en dat opvoeden soms gewoon moeilijk is, is iets wat wij ook regelmatig bespreken met ouders die zich schuldig kunnen voelen over hun manier van omgaan met hun kind. Er is altijd een nieuwe kans om even stil te staan bij je eigen gevoelens, bij wat je niet meer wil en wat je graag juist wel zou willen en om vervolgens een andere weg in te slaan!