Boektip 11: Slaapklets! Dag- en nachtboek

Voor wie?
Kinderen die naar de basisschool gaan (eventueel met hulp van ouders).

Waarom lezen?
Schoolgaande kinderen maken een heleboel mee op een dag… Dit dagboekje van auteur Michal Janssen kan een kind helpen om zijn of haar hoofd leeg te maken en zo met een ‘opgeruimd’ en ontspannen gevoel te gaan slapen. Voor een kleuter kunnen sommige vragen nog moeilijk zijn (en dan is het nieuwe boekje ‘Slaapklets voor kleuters!’ wat meer geschikt), maar de inhoud van het boekje helpt een kind wel om meer over zijn gevoelens en gedachten te praten, wat een (jong) kind op eigen initiatief nog lastig kan vinden. In die zin kan het dus ook de communicatie tussen kind en ouders bevorderen over zijn of haar belevingswereld.

Het boekje is leuk en speels vormgegeven met simpele tekeningen. Elke dag kan een kind keuzes maken en aankruisen of het die dag verdrietig of juist blij was, of het kind gezond of ongezond gegeten heeft, of hij of zij druk of juist rustig was, enzovoorts. Ook staan er open vragen in die het reflectievermogen van kinderen nog meer helpen bevorderen, zoals: ‘Wat heb je vandaag gedaan waar je trots op bent?’, of ‘Waar wil je vandaag op mopperen?’ Bovendien staan er spelletjes in en oefeningen om beter te kunnen slapen, zoals yoga-oefeningen, letterspelletjes en spelletjes zoals een verhaaltje bedenken of met je handen schaduwen maken op de muur. Aanrader dus!

Er zijn nu ook andere variaties op dit boek, zoals ‘Relaxklets!’ (met meer yoga-oefeningen), ‘Vakantieklets!’ (voor op reis), ‘Familieklets!’ (voor het hele gezin), ‘Slaapklets deel 2 en 3’ (met andere vragen en opdrachten), enzovoorts. Zie hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.