Week tegen Kindermishandeling

Het is de Week tegen Kindermishandeling.

Vaak wordt bij het woord ‘kindermishandeling’ gedacht aan het slaan van een kind door een volwassene, met blauwe plekken als gevolg. Kindermishandeling is echter breder dan dat: het is elke vorm van lichamelijke, emotionele of seksuele geweldpleging en verwaarlozing die kinderen overkomt door toedoen of nalatigheid van ouders of verzorgers waarbij het kind schade lijdt of vermoedelijk zal lijden. Het heeft zeer ingrijpende gevolgen voor het leven en de ontwikkeling van een kind.

Aandacht voor dit thema is en blijft dus erg belangrijk.

Kindermishandeling komt bovendien vaker voor dan veel mensen denken. In 2010 is in Nederland vermoedelijk ruim 3 procent van het totaal kinderen blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling (bron: Nederlands Jeugdinstituut). In de meerderheid van de gevallen ging het om emotionele verwaarlozing (circa 36 procent) en fysieke verwaarlozing (circa 24 procent).

Vaak is de mishandeling dus niet duidelijk zichtbaar en het wordt soms pas laat of niet herkend door volwassenen in de omgeving van een kind. De emotionele schade bij een kind komt meestal in bepaald afwijkend gedrag naar voren. Een overzicht van mogelijke signalen die op kindermishandeling kunnen wijzen, zijn te vinden op www.signalenkaart.nl.

Iedereen kan als hij zich zorgen maakt over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar).

Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.